trešdiena, 2012. gada 25. aprīlis

Vai MELNAJAI tējai piemīt veselību uzlabojošas spējas?

Zaļā tēja ir spēcīgs ierocis pret vairākām kaitīgām slimībām un stāvokļiem. Bet kā ir ar melno tēju? Vai tā arī veicina veselības uzlabošanos?
Melnā tēja ilgi tikusi lietota kā zāles, baudāms dzēriens un psiholoģiski nomierinošs, tonizējošs līdzeklis.
Nav jābrīnās, ka zinātnieki tajā atklājuši vairākas veselības uzlabošanai noderīgas īpašibas, taču to uzskaite ne tuvu nav tik plaša, tās nav tik spēcīgas kā zaļajai tējai.
Tas ir tāpēc, ka zaļās tējas veselību uzlabojošās īpašības lielākoties rodas no katehīniem, kuri melnās tējas ražošanas laikā ir gandrīz oksidēti par tējas flavīniem un tējas rubigēniem. Šiem jaunajiem savienojumiem ir kādas tiem raksturīgas, veselību veicinošas īpašības, tomēr tie nevar sacensties ar zaļās tējas katehīniem, īpaši ar vareno EGKg (epigallokatehīna gallāts - katehīns ar visstiprāko antioksidantu spēju. Tas ir spēcīgākais veselības uzlabotājs).
Tomēr tējas flavīni un tējas rubigēni ir stipri antioksidanti, tiem vērts pievērst nopietnu uzmanību.

(( Melnās tējas tase satur aptuveni 5-10 mg spēcīgā katehīna EGKg, tasē zaļās tējas tā ir astoņas reizes vairāk - 40-90mg. ))


2 komentāri:

  1. dabā nav tāda - melnā tēja!!!
    Melnā tēja tiek krāsota, tāpēc arī ir melna!!!

    AtbildētDzēst
  2. Atklāšu noslēpumu! Melnā tēja netiek krāsota,viņa tāda kļūst apstrādes procesā,pēc tam, kad tiek novāktas jaunās lapiņas un pumpuri no tējas koka.
    Melnā tēja - tās ir Camellia sinensis krūma lapas, kas tiek kaltētas, sagrieztas (ja nepieciešams), fermentētas un žāvētas.

    AtbildētDzēst